Nie ma lepszego i bardziej sprawdzonego sposobu na poznanie wina, ni? jego degustacja, podczas której gwarantowane s? ró?ne doznania. Ca?y proces nie musi przebiega? szybko, wa?ne, aby wydoby? z niego wszystko, co najlepsze – smak i aromaty. Tylko wtedy jest to ?wiadom? degustacj?, ale umiej?tno?ci nie przychodz? od razu, wskazany jest intensywny trening.

Jakie etapy sk?adaj? si? na degustacj? wina?

Jak przebiega degustacja wina?

Degustacja wina powinna przebiega? na podstawie z góry okre?lonego schematu, ka?dy element musi by? wykonany z nale?yt? staranno?ci? i pe?nym zaanga?owaniem. Osoby pocz?tkuj?ce mog? do?? szybko si? zniech?ci?, ale nies?usznie – ka?dy sommelier kiedy? stawia? pierwsze kroki w tym zawodzie. Na samym pocz?tku warto zapozna? si? z such? teori?, aby pó?niej móc zastosowa? j? w praktyce i zaskoczy? wszystkich swoimi umiej?tno?ciami. Zasadniczo degustacja wina podzielona jest na cztery etapy, podczas których wykorzystuje si? wzrok, w?ch i smak – dok?adnie w tej kolejno?ci. Ostatni? prost? jest ogólne podsumowanie wszystkich odczu? i ocena generalna konkretnej odmiany wina. Je?eli jest to pierwsza degustacja wina, przydadz? si? kartka i d?ugopis, wówczas mo?na zapisywa? wszystkie swoje odczucia i wra?enia w trakcie ka?dego etapu. Cz?sto stosowan? praktyk? jest ponadto dzielenie si? na bie??co wszystkimi spostrze?eniami z lud?mi przebywaj?cymi obok. Po nalaniu trunku do kieliszka przychodzi czas na ocen? wzrokow?, w tym celu ogl?da si? alkohol z ka?dej strony i zwraca uwag? na kilka kryteriów. S? to barwa, jej intensywno?? oraz przejrzysto??, a tak?e lepko?? wskazuj?c? na struktur? wina. Osoba degustuj?ca rozpoczyna nast?pnie dok?adniejsz? obserwacj?, sprawdza obecno?? musowania i m?tnienia. W kwestii oceny barwy, wykonuje si? to nad bia?? kartk? papieru, aby nie dosz?o do pomy?ki. Konkretn? barw? wina mo?na opisa? na dowolny sposób, zdarzaj? si? i bardzo twórcze opisy.

Zmys?y w?chu i smaku w degustacji

Degustacja wina w kolejnym kroku opiera si? na zapachu trunku, ale nie jest to takie proste, jak mo?e si? wydawa?. Po pierwsze, kieliszek z winem powinien zw??a? si? ku górze, ma to wp?yw na intensywno?? nut zapachowych i tempo ich dotarcia do nosa. Drug? wa?n? zasad? jest delikatne zamieszanie wina w kieliszku, poprzez kontakt z tlenem uwalniane s? niezliczone ilo?ci aromatów, które mo?na odpowiednio sklasyfikowa?. Sk?adaj? si? na nie wra?enia, które wi??? si? z wieloma dziedzinami otaczaj?cego nas ?wiata, s? dobrze znane. Niektóre nuty zapachowe s? mniej wyczuwalne, inne bardziej, ale jako ca?o?? zawsze s? wyj?tkowe. Ko?cowym etapem jest oczywi?cie smakowanie wina, zawsze najbardziej oczekiwana cz??? ca?ego procesu. To doskona?y moment na porównanie, czy smak i zapach si? uzupe?niaj?, czy mo?e jednak jedno nie ma ?adnego pokrycia w drugim. Istniej? dwie szko?y degustacji na tym etapie, jedni na ko?cu prze?ykaj? trunek, inni wypluwaj? go na bia?? chusteczk? – obie wersje s? prawid?owe. W tym kroku najwa?niejsze jest zawsze równomierne rozprowadzenie alkoholu po wszystkich kubkach smakowych.